sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Asuntomessukaupungissa osa 2: käsityöläispiha ja synnytyslaitos heräsivät eloon

Seikkailu asuntomessukaupungissa jatkuu...
Kun noustaan satamasta kohti kaupungin ydinkeskustaa, kannattaa poiketa Toivolan Vanhalla Pihalla.


Vaikka usein kaupungeissa vanhat rakennukset saavatkin väistyä uusien tieltä, on Jyväskylässä säilytetty yksi 1800-luvulta peräisin oleva puutalokortteli ja kunnostettu arvokkaaksi kokonaisuudeksi. Toivolan vanhan pihapiirin rakennuksissa on alunperin asunut ja työskennellyt mm. käsityöläisiä, seppiä ja kauppiaita. Eräs rakennuksista toimi myöhemmin jopa synnytyslaitoksena, kun laitoksen varsinaiset tilat toisaalla tuhoutuivat tulipalossa.

Tänä päivänä Toivolan pihapiiristä löytyy useita erilaisia käsityöläisputiikkeja, Manalan sepän paja sekä tunnelmallinen kahvila Muisto. Sepän pajassa on myynnissä erilaisia taottuja käyttö- ja sisustusesineitä. Pihan makasiineissa sekä Toivolan talon ja Synnytyslaitoksen käsityöläisputiikeissa on myynnissä koruja, vaatteita, asusteita, Finnish designia, kaikkea ihanaa kodinsisustukseen, tuliaisiksi ja käyttöesineiksi. Putiikeissa järjestetään myös monia käsityöaiheisia kursseja ja työpajoja - olen bongannut mm. Viini ja virkkaus -iltoja :) Pihalla järjestetään myös teatteri- ja musiikkiesityksiä ja juhla-aikoihin liittyviä tapahtumia, joista Joulupiha ja Pääsiäispiha ovat varmaankin suosituimmat. Joulupihasta kirjoittelinkin jo aiemmin täällä.
Osa rakennuksista on museokäytössä ja niissä pääsee tutustumaan 1800-luvun käsityöläisperheen elämään.

 

 
Synnytyslaitoksen rakennuksesta löytyy mm. Malfatto-putiikki, jossa on myynnissä kaikkea mahdollista itsetehtyä, tuunattua ja kierrätettyä saippuasta paperinaruvalaisimiin. Tuossa putiikissa viihtyisin vaikka kuinka pitkään ihastelemassa kaikkia kekseliäästi toteutettuja tuunausjuttuja. Itse ihastuin myös huovutettuihin koruihin Design Sirkun putiikissa sekä ihanan vaateputiikin Odd Molly- ja Calou-nurkkauksiin <3 
Toivolan talossa sijaitsee Titityy-lankakauppa, jossa on myynnissä ihan kaikkea langoista kuteisiin, napeista koukkuihin ja puikkoihin sekä ihastuttavia käsityökirjoja ja mallikäsitöitä. Niin hykerryttävän ihana kauppa, että joka kerta kudeostosreissullani jään huokailemaan kaikkea kaupassa esillä olevaa haltioituneena.


Mikäli piipahdat Jyväskylässä, suosittelen lämpimästi poikkeamaan Toivolan Pihalla. Piha esittäytyy omilla nettisivuillaan täällä, joten sieltä voit lukea pihapiirin mielenkiintoisesta historiasta sekä tutustua pihapiirin valloittaneisiin käsityöläisiin.

Aurinkoista mieltä viikonloppuusi!

P.S tämä ei ole maksettu mainos eikä bloggaaja hyödy tästä aineellisesti tai taloudellisesti, vaan ainoa hyöty tulee ilosta jakaa omia kokemuksia eteenpäin sekä postauksen antamasta valokuvaus- ja kuvankäsittelyharjoittelusta :)

12 kommenttia:

 1. Miten kauniita kortteleita ja taloja - ja miten ihania kauppoja ja pajoja! Täytyypä pistää muistiin - kiitos vinkistä!
  Aurinkoisia päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös!! Onneksi ihan kaikkea kaunista ei jyrätä kumoon ja peitellä betonimöhkäleiden alle :)
   Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 2. Onpa ihana vanha kortteli ja tunnelma, joka välittyy kuvistakin. Kiitos Eija vinkistä! <3

  Ihanaa kesäistä sunnuntaita! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mm sinua ajattelinkin tällä vinkillä, uskoisin että tykkäisit tässstä paikasta :)

   Poista
 3. Kivoja vinkkejä!voi oispa niin kiva ehtiä käymään siellä.
  Mukavaa sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tule tule vaan näille huudeille :) Rentoa sunnuntaita!

   Poista
 4. Kiva kun kirjoittelit lisää aiheesta ja laitoit paljon kuviakin. Tuli ihan vanha Porvoo mieleen, tuolla olisi mukava päästä käymään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kiva!! Seuraavassa postauksessa onkin pari liikettä, jotka ehkä kiinnostavat sinua.. :)

   Poista
 5. Ihanan blogin löysin Jennin blogin kautta :)
  Jee -ensi viikolla pääsen tänne syntymäkaupunkiini ihastelemaan näitä putiikkeja ja asuntomessuja.
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  terveisin. Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai että, oletko täältä kotoisin?! Kiva yhteensattuma! :) Mukavaa Jyväskylä-reissua ja kivoja messuja!

   Poista
 6. Kiitos tästä postauksesta! Näihin en ole koskaan Jyväskylässä törmännyt, mutta ehdottomasti on tutustumassa! Todella kivan näköistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivolan piha on todella viihtyisä paikka! Kannattaa ehdottomasti tutustua :)

   Poista

Ihanaa, jos jätät jälkeesi pienen kommentin tai viestin!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.