maanantai 2. helmikuuta 2015

Maalaishiiri haluaa kaupunkiin

Hei, huomasitteko te sen?!  Helmikuu livahti kalenteriin ihan kuin huomaamatta. Ja tuo valo - se lisääntyy päivä päivältä, upea juttu! Helmikuu toikin yllättäen mukanaan myös melkoisen muutoksen meille...

Asumme kylässä, taajamassa, joka sijaitsee reilun parinkymmenen kilometrin päässä kotikaupunkimme keskustasta. Muutimme tänne alunperin perheenä lähes 20 vuotta sitten töiden myötävaikuttamana ja tämä rauhallinen ja turvallinen ympäristö on ollut erinomainen paikka kasvattaa lapset.
Pikkuhiljaa elämän painopiste on siirtynyt kohti kaupungin vilinää. Ensin viitisen vuotta sitten vaihdoin työtehtäviäni ja uusi toimipiste löytyi keskustasta. Sitten Esikoinen siirtyi lukioon kaupunkiin ja jäi lopulta sille tielleen omaan kotiin. Kuopus kulkee monesti viikossa jääkiekkoharjoituksiin kaupungin jäähalliin ja siirtyy ensi syksynä kaupungissa järjestettävään toisen asteen koulutukseen.

Väkisinkin on herännyt ajatus pakata kimpsut ja kampsut ja etsiä uusi koti kaupungista, vaikka nykyinen kotimme onkin kovin rakas. Myin autoni viime kesänä ja kuljen työmatkani kaupunkiin linja-autolla. Kun Kuopuskin ensi syksynä aloittaa harrastustensa lisäksi uuden koulun keskustassa, tuntuisi hullulta meidän molempien hurutella vähintään pari tuntia päivästä linja-auton kyydissä. Kävely- ja pyöräilymatka kouluun ja työpaikalle olisi mukava hyötyliikuntavaihtoehto meille molemmille.

Ajatukseni ovat vain vahvistuneet, kun kylämme palvelut ovat pala palalta rapistuneet kuntatalouden kuristaman kaupungin tehdessä leikkauksia... Lääkäri- ja sairaanhoitajapalvelut lopetettiin ja keskitettiin toiseen kaupunkimme taajamaan hankalien liikenneyhteyksien päähän. Huonokuntoinen monitoimitalo purettiin, kun sen remontointi osoittautui liian kalliiksi. Samassa menivät kyläläisiä liikkeelle saava uimahalli kuntosalineen ja nuorison kokoontumistilat. Lasten leikkipuistoja ja uimarantoja suljettiin. Pankkipalveluitakaan ei ole ollut enää vuosiin. Viimeisimpänä käänteenä lakkautettiin kylällä sijainnut koulutuskuntayhtymän lukiotoimipiste.

Nykyisille sijoilleen jäämistä toki puoltaisivat samalla kylällä asuvat rakkaat ystävät, oikein siskot kerrassaan, sekä lähellä oleva upea luonto järvineen ja lenkkipolkuineen. Luotan kuitenkin siskojen pysyvän yhtä rakkaina ja läheisinä pienen välimatkankin takana. Lenkkipolkuja, pyöräreittejä ja järvenrantojakin löytyy onneksi myös kaupungista.

Nyt nuo haaveet alkavat toteutua.. Helmikuun alkajaisiksi päätin ottaa vastaan meille tarjotun lähes uuden asunnon kaupungista -juuri sieltä kaupunginosasta, joka haaveissamme oli ensimmäisenä. Kuopuksella on asunnolta jäähallille viiden minuutin kävelymatka ja kaikkiin mahdollisiin kouluihin vain toinen mokoma. Nykyinen kotimme on nyt irtisanottu ja valtava määrä asioita on nyt selvittämistä vailla. Pari asiaa vielä solmussakin, mutta toivottavasti kaikki ratkeavat. Mukava kutina, mutta silti edellinen, vain reilun vuoden takainen muutto takaraivossa muistijälkenä..muistanko taas hoitaa kaiken, ehdinkö tuon ja tuon, miten jaksan taas koko prässin? Entä Kuopus, loppukevät pitäisi kulkea linja-autolla vanhassa koulussa, häntäkin pitää tsempata.

Maalta kaupunkiin siirtyessä on pakko hieman tinkiä asunnon koossa ja muissa seikoissa. Googlessa onkin tuijoteltu pienten, tehokkaiden ja kompaktien kotien kuvia, kartanot saavat nyt jäädä toisiin haaveiluhetkiin. Tämän illan löytö oli tämä upea ja ihana, mutta pieni monitoimikoti, jonka kuvat lainasin täältä. Tykkään hurjasti.. tykkäätkö sinä?
32 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat olet löytänyt! Eli tykkkkäään siis :)
  Mulla on kans vuosi muutosta ja täytyy sanoa, että oli rankkaa ja vielä hyvin muistissa. Ite sairastelin muuton aikaan, enkä voinut yhtään mitään kantaa, en ensimmäistäkään tavaraa. Ehkä se sairastelu ennen ja jälkeen muuton teki siitä vielä erityisen raskaan. Välillä miettinyt, viikonloppuna viimeks, ett naapureitten metelöinnin takia tykkäisin muuttaa, mutta en yksinkertaisesti jaksa sitä prosessia. En. Mutta sulle 8 teille ) : isosti tsemppiä muuttoon!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh, sairastelu muuton keskellä on kyllä vihonviimeinen juttu :(
   Jos tässä kulkemisessa ei palaisi aikaa ja rahaa hukkaan, jättäisin minäkin mokoman homman tekemättä.. Iloista viikkoa!

   Poista
 2. Tykkään, tykkään hurjasti! Ja itselläni on vähän samanlaisia haaveita - vaikka Kaarina onkin kaupunki ja matkaa Turkuun on vajaat 10 kilometriä, kulkuyhteydet pelaavat ja palvelutkin paremmin kuin Turussa, olen alkanut haaveilla Turkuun muutosta; siellä on työ ja siellä asuvat lapset. Ja mieli tekisi yhden tason asuntoon - mutta meillä on iso kanto kaskessa, sillä isäntäpä ei tahdokaan tästä minnekään lähteä. Totta on myös se, että tällä hetkellä tätä ei kannata myydä. Mutta haaveilla onneksi voi aina - ja onpahan aikaa kääntää isännän pää;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sielläkin siis järkeillään samanlaisten ajatusten kanssa. Auttaako isäntään sama kuin lastenkasvatuksessa..uhkailu, kiristys ja lahjonta?? :)

   Poista
 3. Jaahaas, kova urakka edessä! Mutta tsemppiä ja pääsethän taas sisustamaan :)
  Itse en tuosta kuvan kodista kovinkaan tykännyt, mutta olenkin haaveillut isosta omakotitalosta....
  Muutossa tärkeinhän on osoitteenmuutoksen teko ja hyvät talkooeväät ! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso okt on toki minunkin haavekuvissani, mutta nyt on aika ja paikka pienelle kaupunkikodille ja siksi ihastuin noihin kuviin - samassa tilassa kauniisti keittiö ja olkkari.
   Totta puhut muuten, eväspuoli meinasi unohtua kokonaan :D

   Poista
 4. Ompas upea koti kuvissa, hyvinkin voisin asettua itsekin noin ihanaan kotiin <3 mukavaa viikkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valoisa ja raikas, pieni mutta kodikas..on ihana! :)

   Poista
 5. Isoja päätöksiähän nuo muuttamiset on ja pitävät sisällään sen ziljoona hommaa mutta uskon että kaikki se aika minkä säästät(te) palkitsee vaivat :) Ja onhan se uuden kodin sisutaminen ihan maailman parasta hommaa,tai ainakin toiseksi parasta:)
  Noista "vinkeistä" päättelin mihin päin olette muuttamassa ja luulen että meistä taitaa tulla melkein muttei ihan naapureita:)

  Ja kyllä, aivan ihana kuvissa, melkein,muttei ihan herää muuttohalut itselläkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä??!! Ihanko totta!! Aika fantsua :D :D

   Poista
 6. Kivoja uutisia, kuulostaa fiksulta ratkaisulta! Muutto on aina iso urakka, mutta kyllä uusi koti palkitsee kovan työn. :)
  Pieni koti vaatii vähän enemmän suunnittelua ja kompromisseja, mutta kyllä pienestäkin saa toimivan. Kokemusta on...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut, juuri noin! Ja sinun kotisi onkin yksi, jonka ratkaisuja olen käynyt kurkkimassa esimerkkinä :)

   Poista
 7. Vai halajaa mieli maalta kaupunkiin :)
  Minä taas en sitten millään haluaisi kaupunkiin, kaipaan tätä luontoa ympärilleni.
  Tuntuu kuin eläisin tästä luonnosta, hengittäisin siitä elinvoimani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnon mahdollisuudet painoivatkin painavasti vaakakupissa, mutta ainakin nyt kun autoa ei ole, on yritettävä päästä palveluiden äärelle. Ja onneksi uuden asunnon lähellä on järvi ja kivat lenkkimaastot!

   Poista
 8. No siinä sitä on ollut pohdintaa kerrakseen, mutta kuulostaa siltä, että päätös on tähän elämänvaiheeseen just hyvä ja oikea. Tsemppiä urakkaan <3.

  Ja juu. Tykkään kovasti! Ihanan kodikkaat kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen tyytyväinen päätökseen, toivottavasti viihdymme uudessa kodissa ja kaupungin tuiskeessa :)
   Kiitos Annukka, tsemppiä tässä todella tarvitaan <3

   Poista
 9. Temppiä muuttoon!
  Kuulostaa aika fiksulta siirrolta, varmasti yhteydet kavereihin säilyy, vaikka välimatka vähän piteneekin. Kivahan sitä on bussilla kylään hurauttaa, kun sitä ei tarvitse tehdä joka päivä.
  Kuvat ovat aivan huippuja!! Tuo tiiliseinä antaa vielä sen viimeisen raffin tunteen! Keittiö on kauniin yksinkertainen ja huomaamaton, hyvä sinäänsä, kun on olohuoneen kanssa samaa tilaa. Tilajako on täydellinen.
  Innolla odottelen kuvia uudesta kodistanne!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiiliseinä sai minutkin hurmioitumaan! Saiskohan tuommoista mitenkään..
   Pidetään peukkuja, että uudesta pienestäkin kodista saadaan viihtyisä ja kiva sekä hyviä kuvia :)

   Poista
 10. Kävin kurkkaamassa vielä tuon linkin, muuten hurmaava kokonaisuus, mutta en tykännyt ollenkaan alkovin sinisestä tapetista. Entä sinä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komppaan sua, se oli yök! Mutta muuten oli kyllä nasta asunto -kumma että tuommoinen siihen olikin tehty :o
   Meillä on sama maku ;)

   Poista
 11. Ja tykkään myös :)

  Hienosti olet pohtinut asiat, joten siltä osin työ on siis tehty. Raskain homma tietenkin vielä edessä, mutta kukas sitä laskee, kun päätepisteenä ihana uusi asunto! Ja sitten kun tavarat ovat asettuneet omille paikoilleen, on elämä pelkkää luksusta :) Joten onnea!

  On se kurjaa, että näitä pieniä kyliä kuolee pois, kun palveluita lakkautetaan/siirretään käden ulottumattomiin. Itse kun on tottunut näihin palveluihin, jotka ovat suht. lähellä, niin vaikea edes kuvitella elävänsä paikassa, jossa palveluita ei ole tai ovat hyvin vähäiset. Tosin, en sano, että täällä meilläkään kaikki palvelut on oven takana, mutta kohtuullisen etäisyyden päässä kuitenkin.

  Meillä muuten on useampaan kertaan ollut puhetta siitä, että josko muuttaisi Keski-Suomeen, mutta eipä ole tullut tehtyä asian eteen mitään. Ehkä sitten vanhuuden päivillä, kun on tuon jälkikasvun saanut ensin omilleen. Ei sitä koskaan tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asioiden punnnitseminen on välillä vaikeaa ja monta asiaa pitää tasapainotella. Nyt tuntuu, että tämä on hyvä päätös. Toivottavasti se myös osoittautuu sellaiseksi lopulta! Ainakaan ei enää oltaisi kurjistuvien lähipalveluiden varassa..

   Keski-Suomi on kaunis paikka, tulkaa tulkaa tännepäin vaan :)

   Poista
 12. Ooh, kuinka ihana asunto! <3 Viehättäviä yksityiskohtia, kuten tuo tilliseinä :) Ihanaa viikon jatkoa sinulle Eija! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastuin tähän myös :)
   Onneksi ollaan jo keskiviikossa, tsemppiä loppuviikkoon ♡

   Poista
 13. Niin ihanaa, kun löysitte uuden kodin<3 Kauniilta näyttää kuvien koti! Kotoisaa ja tyylikästä! Ja paljon toimintoja saatu mahdutettua pieneen tilaan ilman että kuitenkaan näyttäisi täyteenahdetulta:)!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuo onkin haaste, kun pieneen kotiin taas muuttaa...ettei koti ole ahdas ja pimeä kolo liian täyteen tupattuna :)
   Kunhan saan sen kuntoon, niin tulehan cityvierailulle ♡

   Poista
 14. Ihana kuulla, kohta pääset sisustamaan uutta kotia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös! Se tässä onkin kivaa, vaikka muuton valmistelu on yhtä tuskaa :/

   Poista
 15. Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa, viikon päästä aletaan olla jo lähellä.. :)

   Poista
 16. Ihana blogi sinulla!! Tulin vierailulle ja varmasti tulen uudelleenkin.. :) Jos kiinnostaa niin käy kurkkaamassa omaa blogiani osoitteessa www.amandanunelmia.blogspot.fi
  Kommentit ilahduttavat ja lukijaksikin saa alkaa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti Amanda <3
   Tulen varmasti kurkkimaan, kiva löytää uusia luettavia :)

   Poista

Ihanaa, jos jätät jälkeesi pienen kommentin tai viestin!

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.